Beteende

Beteende
Nedan följer en uppräkning av några av de beteenden som våra fåglar har och vad de i allmänhet betyder.

Klickande med tungan
Snabbt klickande med tungan mot näbbens insida betyder oftast ”Jag är snäll och jag tänker inte bita dig”.

Klickande med näbben
Näbbklickande är ett skarpt klickande ljud som fågeln kan göra när den känner sig hotad eller när den försvarar en sak eller sitt revir. Det är en varningssignal och om man inte håller sig undan så slutar det oftast med ett rejält bett.

Näbbskrapande
Fågeln skrapar undernäbben mot övernäbben. Det är oftast ett tecken på att fågeln känner sig trygg och mår bra. Det är vanligast att fågeln skrapar näbb på kvällen när det är dags att sova. Ibland kan man också höra det när fågeln sover.

Nysningar
Fåglar kan nysa av samma anledningar som vi. De nyser för att få bort damm och annnat skräp ur näsborrarna. Om nysningarna är intensiva eller om de även är röda i näsborrarna eller om näsborrarna ser fuktiga ut kan det vara tecken på en förkylning och då är det säkrast att låta en veterinär undersöka fågeln.

Visslande, sjungande, pratande
Fågeln känner sig trygg och säker. Är det ett par fjäskar och sjunger hanen kanske för honan. Ljudligast brukar fåglarna vara på morgonen precis när det ljusnar. Men det är vanligt att en trygg och lycklig fågel sjunger och visslar ”när som helst”.

Småtjattrande
Lågmält småtjattrande (småpratande) hörs vanligtvis kvällstid när fågeln satt sig tillrätta inför natten. Det är ett tecken på att fågeln mår bra och känner sig trygg. Om fågeln kan ”prata” hör man ofta kvällstid hur den sitter och småmumlar för sig själv.

Stelbent gang
– Mot en annan fågel eller mot en människa och med huvudet nerböjt är ett tecken på aggressivitet och ett forsook att skrämma iväg inkräktaren.
– Mot en annan fågel eller mot en människa med normal hållning på huvudet betyder oftast att fågeln uppskattar den andra individens närvaro och det kan vara en inbjudan till närmare kontakt.

Sitta på ett ben
Ett tecken på att fågeln känner sig säker och trygg. En trygg och säker fågel sover oftast sittandes på ett ben med den andra uppdragen mot buken och huvudet instucket i fjädrarna på ryggen.

Vicka på stjärten
En snabb vickning på hela stjärten fram och tillbaka är oftast ett tecken på att fågeln är glad kanske för att någon kommer hem. Den kan också göra så när den får vara med och göra något den brukar ”tycka är roligt”.

Sträcka på sig
Precis som vi människor sträcker fåglar på sig för att mjuka upp kroppen och få igång blodcirkulationen. Det är viktigt för dem att sträcka ut benen som ju är belastade största delen av tiden men även att mjuka upp vingmuskulaturen. De sträcker oftast på ena vingen och benet samtidigt men kan också ibland sträcka på båda vingarna.