Digitala fågelholkar

Digital fågelholk med webbkameraDe flesta produkter och prylar kan numera digitaliseras, detta tack vare IoT : Internet och Things. Som svenska forskningsinstitutet RISE själva uttrycker det:

”Intelligenta system som kopplar saker till varandra finns snart i varje ny produkt. Det kan till exempel vara ett inbrottslarm som är kopplat mellan ditt hem och din telefon. Samlingsnamnet på dessa system är internet of things (IoT). Det som länkas samman kan vara precis allt möjligt: maskiner, fordon, hushållsapparater, möbler, klockor och inte minst människor.”

Nu har denna teknik kommit till något som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen fågelholkar! På sistone har det kommit flera olika tillverkare som lanserat en fågelholk med webbkamera som har WiFi-anslutning. Vissa av modellerna har även en tillhörande app. Appen tar emot bilder från webbkameran och sedan så har den en AI funktion som kan identifiera vilka fågelarter som varit och ätit vid holken.

Det som skiljer de olika holkarna åt är hur webbkameran försörjs med ström, ljud och bild, Även hur de är uppkopplade kan skilja sig åt. Många förlitar sig på att det finns WiFi i närheten medan andra har SIM-kort och  därmed funktion för eget mobilt bredband. När vi samtalat med andra fågel entusiaster och familjer, så har en av deras funderingarna varit, vilken leverantör av mobilt bredband är bäst? I Sverige har ju vi en hel del operatörer och det är inte enkelt att ta reda på vilken som är billigast eller vilken som erbjuder bra och personlig kundsupport. Då brukar vi alltid rekommendera Abonnemang.se och deras jämförelse av mobilt bredband. Det är nog den mest heltäckande jämförelsen av mobilt bredband i Sverige.

Ett annat, bra tips är att det går lika bra att bara köpa en trådlös webbkamera separat och sedan bygga sin egna holk för hand istället för att köpa allt i som ett kit. Då det är en väldigt trevlig och givande sommaraktivitet, speciellt såhär i mitten av Juli.