Fågelns fem sinnen – synen

Detta är den första artikeln av en serie om fågelns fem sinnen. I denna artikel beskrivs fågelns fantastiska syn, som är betydligt mer sofistikerad än vår.

Fågeln är oerhört beroende av sin syn för att hitta lämplig föda, hålla utkik efter fiender och uppsikt efter partners. Fågeln tillhör ett av de djur som har bäst syn. Människornas synförmåga kommer inte ens i närheten.

Synen är anpassad är till den situation fågeln lever i. Nattfåglarnas ögon har exempelvis en god ljusupptagningsförmåga vilket gör att de ser väldigt bra under nätterna, medan vissa fåglar kan fokusera både på nära och långt håll samt se hur snabbt objekt rör sig från långt håll, detta är speciellt viktigt för rovfåglar.

Placeringen av ögonen skiljer sig också åt. Rovfåglarna har ögonen placerade ungefär som våra. Fåglar som snarare är bytet, exempelvis papegojor, har sina ögon placerade på sidorna av huvudet. Detta ger ett bredare synfält vilket gör att faror upptäcks snabbare.

Fåglarna har ett betydligt bredare synspektrum än oss. Medan vi har tre olika slags färgkänsliga synpigment, som är känsliga för olika områden av färgspektrat, har fåglar fyra. Ett av fåglelögats synpigment är placerad i det ultravioletta området. Det finns även andra skillnader i färgupplevelser.

Hos många fåglar lyser åtminstone vissa delar av fjäderdräkten i ultraviolett, så även hos en hel del papegojor. De flesta papegojor är monomorfa, detta innebär att det inte finns några synliga könsskillnader. För oss människor i alla fall, papegojorna har naturligtvis inga problem att uppfatta varandras kön. Man vet ännu inte riktigt vilken funktion UV-färgen har hos fåglarna, men det är troligt att UV-färgen förstärker de synliga könsskillnaderma.

Forskning på vilda undulater har påvisat att UV-färgen kan ha en sexuell funktion. Undulater har självlysande hjässor och kindfläckar (nu talar vi alltså om gröna undulater, alla andra färger är framodlade i fångenskap). Vid en undersökning ströks solskyddskräm över de självlysande fjädrarna på vissa undulater. Dessa fåglar fick sedan inte någon uppmärksamhet av det motsatta könet, vilket de utan solkräm fick.

Ett annat intressant exempel är solparakiten som till större delen är gul, men om man lyser på den med UV-ljus framträder att ett ljust fyrkantigt område på nacken som kontrasterar mot de annars så gula fjädrarna. Varför solparakitens fjäderdräkt har detta utseende vet man inte, detta är ett av de många frågetecken som kan komma att rätas ut i framtiden.