Gro frö

Så här kan man göra:

Skölj den torra groblandningen grundligt i ljummet vatten (25-30°). Häll därefter blandningen i en skål och fyll på med rikligt med 20° vatten. Tänk på att blandningen sväller mycket och det finns risk för att det översta lagret inte ”når ner” till vattnet.

Låt blandningen stå i 12 timmar för att sedan göra om proceduren; skölj med rikligt med vatten, häll tillbaka i skålen och på med vatten igen.

Efter ytterligare 12 timmar sköljs blandningen av igen och den här gången läggs blandningen i en behållare med lock. Häll INTE på vatten den här gången utan sätt på locket, men lämna en lite springa öppen så att det kan komma in luft. Det räcker med fukten som finns i groddarna för att processen ska fortsätta.

Efter 12-24 timmar är groddarna färdiga att serveras. Skölj noggrant av innan du ger till fågeln/ fåglarna.

HYGIEN är mycket viktig, spola noggrant av blandningen då det annars är risk att bakterier och svampar börjar växa i blandingen. Grodden ska precis bryta ut ur fröskalet – då finns det optimalt med näring i grodden. När man gror feta fröer som solrosfrö och safflor omvandlas fettet först till kolhydrater och vidare till lättlösliga sockerarter. Dessa lättlösliga sockerarter är kolhydraternas minsta beståndsdelar och gör det lättare för fågeln att tillgodogöra sig kolhydraterna. Proteinet i fröerna omvandlas till aminosyror. De är proteinets minsta beståndsdelar och det blir lättare att tillgodogöra sig proteinet också. Alltså blir fröerna mycket mer närings rika efter gronings processen än om man ger dem torra.

Hur kan då en groblandning se ut?
Till våra papegojor (grå jako, kakadua, vitbukspapegoja) ger vi följande:
2 delar ungduveblandning (Naturual Granen)
2 delar Green Label (Naturual Granen)
1 del solrosfrön (lite mer vintertid)

Till parakiter och sparvpapegojor:
2 delar Green Label (Naturual Granen)
2 delar parakitblandning utan solros men med safflor (Naturual Granen)
ev. 1 del solrosfrön

Publicerat i Okategoriserade