Orsaker till fjäderplockning

Fjäderplockning

Fjäderplockning
Fjäderplockning är et stort problem och det gäller att så snart man upptäcker att fågeln plockar sig försöka ta reda på varför och sen åtgärda det. Hos många fåglar har det till sist blivit en ful vana och även fast grundorsaken är åtgärdad så fortsätter fågeln att plocka sig. För att undvika att hamna i den situationen är det oerhört vikigt att du så snart du märker att fågeln plockar sig gör något åt det. Är du det minsta lilla osäker på vad som orsakar plockningen så ska du ta din fågel till en veterinär. Nedan följer en liten uppräkning på några av orsakerna till fjäderplockning.

Felaktigt/dåligt foder
Felaktig utfodring är nog tillsammans med tristess den av orsakerna till fjäderplockning som är den vanligaste. Ingen fågel mår bra av att äta enbart torra fröer. Om du ger din fågel enbart frö så bör du oavsett om den plockar sig eller ej snarast ändra dess matvanor. Börja med att servera den någon frukt eller grönsak varje dag och försök få den att äta de speciella fågelpellets som finns att köpa i zoo-affärer. Du kan även ge den blötlagda fröer som är betydligt nyttigare än torra.

Tristess
Många fåglar är instängda i sin bur och lämnade ensamma flera timmar per dag. Har de inte tillräckligt med sysselsättning då finns det risk för att de börjar plocka sig. Se därför alltid till att de har leksaker och färska grenar i buren. Färska grenar kan sysselsätta dem i timtal. De sitter och skalar av barken och barkbitarna biter de sedan sönder i små, små bitar. Viktigt är också att de får vara ute ur buren och tillsammans med dig när du är hemma.

En av två dör
Om den ena i ett par dör så är det inte ovanligt att den andra sörjer och den kan då börja plocka sig. Är det en tam fågel så måste du ägna åtskilliga timmar per dag åt den för att få den att glömma sin sorg. Har du inte den möjligheten så är det bästa att skaffa den en ny partner. Är fågeln inte tam så finns det inte mycket annat att göra än att så snart som möjligt försöka få tag på en ny partner till den. I båda fallen måste du se till att fågeln har saker i buren som den kan sysselsätta sig med, leksaker och färska grenar. Även om det ”är brådskanade” att skaffa fågeln en ny partner så ska du sätta den nya fågeln i en separat bur i åtminstone 4 veckor så att den dels får vänja sig vid sin nya miljö och dels för att du ska förvissa dig om att den är frisk.

Lösa fjädrar
Många fåglar brukar leka med och sysselsätta sig med de fjädrar de naturligt tappar. Låt dem inte göra det. Det finner då detta som en fullt naturlig sysselsättning och den dag det inte ligger nån lös fjäder på burbotten så kanske de rycker de loss en. Det kan vara början till fjäderplockning. När du ser att din fågel sysselsätter sig med en lös fjäder, ta fjädern ifrån den och ge den nåt annat att sysselsätta sig med.

Plockar varandra
Har du flera fåglar så kan de plocka varandra. Om det är ett par så kan den ena medan den sitter och putsar den andra helt plötsligt rycka bort en fjäder. Ett sånt beteende är det mycket svårt att göra nåt åt. Om det upprepas så är snart den som plockas ’flintskallig’. Enda sättet att bli av med problemet är att separera fåglarna. Det är inte ovanligt att föräldrar plockar sina ungar. Är ungarna så små att de fortfarande är beroende av föräldrarna så måste du försöka lista ut vilken av föräldrarna det är som plockar ungarna och flytta bort den föräldern. Är det båda föräldrarna, ja då finns det inte mycket annat att göra än att flytta bort båda och själv handuppmata ungarna. Är ungarna självständiga så måste du flytta dem till en egen bur. Låter du föräldrarna fortsätta plocka så kan ungarna få men för livet. De kan bli så hårt plockade så att fjäderanlagen förstörs och de får kala fläckar.

Sjukdom
Det finns sjukdomar som yttrar sig som klåda och det i sin tur gör att fågeln kan börja rycka loss fjädrar. Även bristsjukdomar kan orsaka fjäderplockning. Har du den minsta lilla anledning att tro att din fågels fjäderplockning kan bero på någon sjukdom så ska du kontakta en fågelkunnig veterinär.

Stress
En stressad fågel kan börja plocka sig. Om din fågel är orolig och verkar stressad så måste du försöka fundera ut vad det beror på. Kanske står buren placerad så fågeln ’aldrig får lugn och ro’ ? Kanske springer det barn och/eller andra djur runt buren hela tiden? Försök komma på vad det är som stressar den och ändra på det.13

Publicerat i Okategoriserade