Potträning av fågel

Huruvida man skall potträna sin goja finns delade meningar om. En del böcker och artiklar jag läst påstår att fåglarna kan få problem med sin mage om man pottränar dem, andra påstår att det går jättebra. Jag har valt att tolka informationen som att det beror det på hur man tränar fåglarna och var man drar gränser. Tillåter man dem att bajsa på för få platser som t.ex. bara i handfatet eller över toalettstolen kan de få problem. Något annat som är viktigt att tänka på är att inte ge mat/godis då fågeln har bajsat på rätt ställe (i alla fall i början), de kan då börja bajsa oftare än de behöver för att få sin belöning. Då fågeln bajsar på fel ställe bör man bara ignorera det och inte ge fågeln uppmärksamhet.

Då vi fick vår Grå jako Nova 2002 bestämde vi oss för att göra ett försök med potträning och satte upp följande mål:
· Hon skulle få bajsa som hon ville då hon satt i och på sin bur och i sitt klätterträd.
· Då hon satt med oss i soffan eller var med och gosade i sängen skulle hon gå på en låda (se bild).
· Hon skulle även hålla sig och inte bajsa då hon satt på en axel, detta kräver dock att vi med jämna mellan rum sätter henne på lådan (detta fungerar också som bra repetitionsträning).

När nova kom hem till oss var hon ca: 4mån, dvs. hon hade lärt sig flyga ganska nyligen och tyckte det var jätteroligt. Vi kämpade med ”lådträningen” tappert i ca två veckor innan vi vingklippte henne för att få lite kontroll (inte bara pga. potträningen utan för att kunna hantera henne). Lådträningen gick till så att vi satte Nova på lådan och sa ”Plupp” vi valde ordet för att det är inte så trevligt att ha en fågel som säger bajsa jämt samt att det är ett ord som inte direkt används till ngt annat. Nova fick sitta på lådan tills hon hade bajsat och fick då beröm. Den första två veckorna efter vingklippningen, fick vi var 10e -15e min sätta henne på lådan och säga plupp. Det kunde ta ganska lång tid men hon lärde sig ganska snabbt. Vi lärde oss också se när det började bli dags. Ett bra tips är att det första man gör på morgonen när man tar ut fågeln ur buren är att sätta den på lådan. Hos Grå jako fungerar det så att fåglarna håller sig under natten för att inte avslöja för rovdjur på marken var de håller hus, så de behöver ofta gå på lådan direkt. Vi fortsatt och nu 1,5 år senare är hon jätteduktig självklart händer det att hon gör små tabbar ibland men det bryr vi oss inte om och för det mesta går det väldigt bra.

Lådan kommer från Clas Ohlson och hette ”Allåda”, tyvärr har de precis slutat sälja den varianten men de har kanske något liknade. Vi har bara borrat två hål i en pinne och fäst i handtaget med buntband. Repet vi surrat runt pinnen är bara för att förbättra fotfästet. Det funkar jättebra för fåglar så som Grå jako och Amason ev. fungerar det för större papegojor som kakaduor också men jag har inte testat.

Det finns förmodligen flera bra sätt att träna sin fågel men såhär gjorde vi och det har fungerat. Alla som vill försöka önskar jag lycka till och kom ihåg att tålamod är ett nyckelord.