ÄGGKAKA
12st ägg
2dl socker, blandas fluffigt
ca, 8dl mjöl, fyra sädesslagen +vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk calsiumpropionat
225 grader ca 12 minuter i mitten av ugnen i långpannan blir den ca 2,5cm hög.
SANDKAKA
165 g margarin smältes (1)
3 ägg
185 g socker uppvispas (2)
1 tsk bakpulver
200 g vetemjöl
65 g rågmjöl
2 tsk vitaminpulver blandas (3)
2 tsk druvsocker
30 g skalade solrosfrön
30 g kokosflingor
Blanda 1,2,3. Häll därefter smeten i en form som är insmord med margarin och pudrad med ströbröd. Sättes i en kall ugn på 160 grader i en timma.
GOJKAKA
Ca 1,5 liter mix (se nedan)
100g margarin
1 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl (helst de fyra sädesslagen)
3 tsk calsiumpropionat
3 tsk kalk
Förslag till mix
100 g majs
100 g morot
100 g blandade frukter
4 dl groddar av Pedersén typ
Vid mixningen av detta måste vätska tillsättas. Jag brukar tillsätta ägg och vatten. Mängden ägg kan variera efter behov och årstid, men upp till 10 ägg har jag använt vid flera tillfällen.
Arbetsordning
Sätt ungnen på ca 175 grader, bröa 3 stora avlånga brödformar. Mixa mixen, rör socker och margarin och tillsätt äggen. Blanda mjöl, bakpulver, kalk och calsiumpropionat som sakta blandas med sockerblandningen. Blir degen för torr, fyll på med lite mix, därefter mer och mer mix. Blanda väl och häll i formarna och grädda i ca 60 min.
Lycka till