Stor goja i lägenhet

Stor goja inne.

Man får ju ofta höra att man inte skall ha stor goja om man bor i lägenhet. Personligen så tycker jag inte boendeformen har så avgörande roll som tiden man ger och gojans utrymme har.

Oavsett om du bor på landet eller i stan och ger gojan litet utrymme så är det ju fel. Skaffar du en stor goja så måste du också se till att ge den stort utrymme att röra sig på, och gärna se till att den får vara med ut när vädret tillåter.

Problemet med en stor goja i lägenhet är om man har en skrikig fågel, men det gäller ju även mindre gojor. Då är det ju lätt att komma på kant med grannarna.
Så mitt råd är att bor du i lägenhet prata med dina grannar och berätta om fågeln du tänker skaffa, låt dom träffa den så det inte blir anonymt. Be dom också säga till direkt om fågeln skrikigt och stört dom, då slipper det gå för långt innan man måste börja se på åtgärder.

Jag har ju tur med mina som inte är skrikiga men skulle dom lägga av ett vrål så hörs det ju ganska långt. Själv har jag löst utrymmena för mina aror, så att två av dom som har lite problem med att gnaga på allt sitter i ett rum med en egen yta på 10kvm. Dom andra två sitter så dom kan röra sig fritt i resten av bostaden, men dom rör sig mest när jag är hemma annars sitter dom på sina klätterplatser.
Har man fler större fåglar så är det att rekommendera att sätta in en fläkt för att dra ut dammig luft, för att på så sätt hålla ständigt luftombyte. Jag har gjort detta och även satt in uv-lampor för fåglar.

Så ju större utrymme du ger din fågel ju bättre får den det, men var utrymmet ligger lägenhet eller landet spelar mindre roll bara man tar hänsyn till sina grannar. Då jag varit hemma hos många med gojor i lägenhet så kan jag lugnt säga att många av dessa har mycket bättre utrymme och tid från sina ägare, än en hel del jag sett som bor i villa eller på landet.

Publicerat i Okategoriserade