Tamfågel? Tips inför köpet

Tamfågel – vad är det??

Tamfågel brukar man kalla en fågel som är tam och som hålls som sällskapsdjur. Nästan alla tropiska fåglar kan hållas som tamfåglar. De vanligaste tamfåglarna är undulater, parakiter, kakaduor och papegojor. Men det finns exempel på tex kanariefåglar som varit mycket tama och tillgivna sina ägare. Innan man köper en fågel som man ska ha som tamfågel är det viktigt att bestämma sig för vilken art man vill ha. Det som brukar vara en av de avgörande faktorerna i valet av fågel är ekonomin. En stor fågel är dyr. Ju större fågel desto större bur och burar är dyra. Har man ingen tidigare erfarenhet av fåglar som sällskapsdjur så bör man inte välja någon av de största arterna. Det finns många mindre arter, både parakiter och papegojor som är mycket trevliga och som kan bli väldigt tama och tillgivna. Många av dem lär sig också härma olika ljud och ’att prata’, dvs härma mänskligt tal.

Tips inför köpet
Du som funderar på att köpa en fågel som du ska ha som tamfågel – låna en bok och titta på bilderna och läs om de olika arterna. När du hittat ett par tre arter som du tycker verkar passa dig – kontakta en fågelförening och be om namn till uppfödare. Ring uppfödarna och ställ frågor och be att få komma och titta. De flesta uppfödare uppskattar när en presumtiv fågelägare tar kontakt och ställer frågor och de berättar och de visar gärna upp sina fåglar. Jämför de olika arterna och väg fördelar mot nackdelar. Vad du också måste fundera ordentligt på innan du köper fågel är om du ska köpa en eller två. Ingen fågel mår bra av att sitta instängd ensam hemma flera timmar per dag. Har du inte möjlighet att låta fågeln vara ute minst ett par timmar per dag ska du absolut köpa två fåglar. Med att vara ute innebär också att du måste ägna tid åt den och sysselsätta dig med den när den är ute. En fågel som är tam vill inget hellre än att få vara tillsammans med matte och husse. Får de inte vara det kan de visa sitt missnöje genom att bli skrikiga, destruktiva och i värsta fall så kan de börja plocka av sig sina fjädrar.
När du bestämt dig för vilken art du vill ha så gäller det att hitta en unge i lämplig ålder. Var noga i valet. Tänk på att det är en kompis som du ska ha i många år. Skulle du inte få tag i en unge av den art du bestämt dig för. Vänta hellre ett tag på en unge av den art du verkligen vill ha än att köpa någon annan bara för att du vill ha fågeln på en gång. Köp aldrig en ’ersättare’. Du kanske djupt ångrar dig sen och då är det för sent.
Köp inte heller den lilla stackarn som sitter i ett hörn på burgolvet. Visst är det synd om den! Men ställ dig frågan – varför sitter den på golvet, är den verkligen helt frisk. Känner du minsta tvekan inför köpet, vänta ett tag och fundera, bättre det än att senare ångra sig. Förvissa dig om att den fågel du funderar på att köpa är frisk. Studera den en längre stund. Den ska ha klara pigga ögon, som nyfiket, men kanske ändå lite skeptiskt, betraktar dig. Fjäderdräkten ska vara slät och fin och det får inte finnas avföring i fjädrarna runt kloaken. Fågeln ska vara aktiv och inte sitta still på samma plats en längre stund. Naturligtvis så kan den ju precis när du kommer ta en ’tupplur’ och det är fullt naturligt. Men då får du stå kvar tills den vaknar så att du ser den i vaket tillstånd.